Završilo FDM Natjecanje, proglašenje pobjednika i tulum uz DJ-a Kovača danas na Starom gradu

Natjecateljski program 6. Foto dana mladih jučer je završen snimanjem umjetničke fotografije, a PickUp Music Festival uspješno je priveden kraju uz svirke karlovačkih glazbenika. Foto dani mladih i večeras će oživjeti pozornicu Starog grada Dubovca, gdje vas očekuje svečano proglašenje pobjednika i tulum do jutra za kojeg je zadužen DJ Mario Kovač.

Za sudionike 6. Foto dana mladih natjecateljski je program završio u četvrtak, s posljednjim zadatkom – umjetničkom fotografijom na temu Sjene. Iako najkompleksnija, upravo je ova kategorija mladim fotografima najdraža jer im omogućuje najveću slobodu u izražavanju. “Iza umjetničke fotografije najbitnija je ideja, a tehničko izvođenje i vrsta opreme sporedna je ili u potpunosti irelevantna“, izjavio je voditelj Media sektora Foto dana mladih, Tin Vučković. Pobjedničke fotografije u ovoj, ali i ostalim kategorijama, kao i najboljeg fotografa, imate priliku vidjeti večeras na Starom gradu Dubovcu s početkom u 21 sat.

I dok je natjecateljski dio programa završio, FDM Laboratorij nastavljen je uz debatu “Budućnost digitalne fotografije.“ Raspravu je moderirao Boško Picula, poznati hrvatski filmski kritičar i scenarist TV emisije Kokice, a o prednostima i nedostacima digitalne fotografije raspravljali su i Mario Periša, nagrađivani fotograf i član ovogodišnjeg žirija Foto dana mladih te poznate fotografkinje Barbara Šarić, Marina Paulenka i Lili Zaneta. Zaključeno je da je tehnika fotografiranja manje važna u umjetnosti. Svaki umjetnik, kako je istaknuto na debati, izražava se na sebi svojstven način i odabire tehnike koje mu odgovaraju. U komercijalne svrhe, složili su se sudionici debate, svakako će prevladati digitalna fotografija jer daljnji razvoj tehnologije u tom će aspektu olakšati fotografima.

Nakon debate, sudionici su se družili s karlovačkim fotografom Dinkom Neskusilom koji je održao predavanje o analognoj fotografiji i predstavio svoj projekt KAfotka. Neskusil je na predavanju, između ostalog, sudionicima pokazao seriju ratnih fotografija koje je snimio kao ratni reporter i seriju starih fotografija, staklenih ploča, dijapozitiva, negativa i starih fotoaparata koje je našao. “ Projekt KAfotka moja je želja da skupim stare fotografije Karlovca i Karlovčana te ih skeniram i objavljujem na webu. Analogna fotografija je imala strašan pad prije desetak godina na račun digitalne fotografije jer je digitalna fotografija najbolje što se nama fotografima dogodilo, olakšalo nam je posao. Međutim, analogna fotografija danas postaje strogo umjetnička fotografija i iznimno cijenjena u svijetu. Brojni umjetnici rade po strogo određenim pravilima i u budućnosti ju vidim strogo kao art fotografiju, vrstom fotografije kojom će se baviti vrlo malo iznimno kvalitetnih ljudi“, izjavio je Neskusil. Za Foto dane mladih imao je samo riječi hvale: “Drago mi je da sam pozvan na Foto dane mladih i nadam se da će se razvijati kako je planirano te da sljedeće godine Karlovac postaje središte međunarodne fotografije mladih.“

Osim natjecanja, završio je i PickUp Music Festival. Na Unplugged večeri u Arboretumu šumarske i drvodjeljske škole, akustične svirke održali su kantautor Bruno Šlat i prateći bend koji su svirali autorske stvari, Mirna Radočaj & Marko Plavetić koje smo imali priliku slušati na otvorenju festivala, metalci Absortick i EOT koji je energičnim nastupima diljem regije stekao naklonost publike, a pobjedama na festivalima (Rat bendova, internacionalno natjecanje “Glas mladih” za nastup na Schengenfestu u Sloveniji, O’Rock fest, Mack Production, InMusic 2016) privukli pažnju brojnih glazbenih medija.

Danas se održava svečano proglašenje pobjednika 6. Foto dana mladih. Nagrade se dodjeljuju u 4 kategorije: najbolja reklamna fotografija, turistička, umjetnička i najbolji fotograf. Žiri, u sastavu Lili Zanete, mlade splitske fotografkinje, Dinka Neskusila, voditelja projekta KAfotka i Marija Periše očekuje teška odluka u biranju pobjednika. Svečano proglašenje počinje u 21 sat, a od 22 sata zabavu preuzima DJ i zabavljač Mario Kovač. Ulaz je slobodan i otvoren je za sve posjetitelje.

Prije svečanog proglašenja na Starom gradu Dubovcu, sudionike očekuje bogat dnevni program. Od 16 sati Senna M drži predavanje o rasvjeti i video opremi Senna. FDMLaboratorij završava pokaznom radionicom Marina Mamuze na temu fotografiranja u prirodi. Također, tijekom današnjeg dana i u subotu otvorene su izložbe u Gradskom muzeju Karlovac, Galeriji ZILIK, Starom gradu Dubovcu, Centru za mlade u Grabriku i na Promenadi. Podsjećamo, ulaz na sve izložbe je slobodan.