Za Filmski Attachment tražila se stolica više!

Nedjeljna večer na karlovačkoj Promenadi bila je itekako sadržajna i rasplesana! Noćna izložba fotografija i film „Raspjevana ulica“ najpoznatiju karlovačku šetnicu pretvorile su u središte kulturnih zbivanja. Uz fotografiranje Turističke i Umjetničke fotografije, sudionici Foto dana mladih imali su zanimljivu debatu: „Koliko Instagram i društvene mreže umajnjuju vrijednost umjetničke fotografije?“. Danas je za 21h predviđena svečana dodjela nagrada u Atriju Veleučilišta u Karlovcu.

 

Predivnu nedjeljnu večer obogatila je noćna izložba fotografija na najpoznatijoj Karlovačkoj šetnici. Cijela Promenada pretvorena je u galerijski prostor na otvorenom kako bi se umjetnost fotografije dodatno približila svima onima koji inače ne posjećuju umjetničke galerije. „Moram priznati da inače ne idem na izložbe i u galerije, ali ovo mi se jako sviđa! Kao da je umjetnost došla k nama!“, izjavio je Nikola Martinis, sudionik Foto dana mladih.

Najveće dosad, jedanaestmetarsko filmsko platno, postavljeno u je parku pored kina Edison za jedinstveni filmski doživljaj. Film irskog redatelja Johna Carneya „Raspjevana ulica“ zaraznim plesnim ritmovima ispunio je park ispred kina Edison. „Programom Filmski Attachment filmska umjetnost dodaje se kulturnim manifestacijama kao dodatni sadržaj, a ova je filmska večer bila pun pogodak! Traži se stolica više i to nas uvijek posebno raduje!“, izjavila je voditeljica odnosa s javnošću Foto dana mladih, Adrijana Dimić.

Sudionici Foto dana mladih proveli su sadržajan dan tražeći najbolje motive za Umjetničku i Turističku fotografiju, a u popodnevnim satima održana je zanimljiva debata na temu „Koliko Instagram i društvene mreže umanjuju umjetničku vrijednost fotografije?“, koju je moderirao istaknuti filmski kritičar Boško Picula. „Obožavam doći u Karlovac. Niste ni svjesni koliko vam je lijep grad. Osjećam se odmorno samo gledajući u ovo zelenilo!“, izjavio je Boško Picula čim je stigao u Karlovac. Debata je bila prepuna zanimljivih zaključaka, oprečnih mišljenja, smijeha i dobre diskusije. „Sudionici su na kraju zaključili da Instagram ne može narušiti umjetničku vrijednost fotografije. Umjetnička fotografija evoluira i poprima nove i drugačije oblike, a problem Instagrama je ponajprije prenapučenost informacijama zbog kojih se teško razlikuje bitno od nebitnog, odnosno atraktivno od umjetničkog“, izjavio je na kraju debate voditelj Ureda za goste Foto dana mladih, Tin Vučković.

Završetkom jučerašnjeg dana, sudionici Foto dana mladih službeno su završili s natjecateljskim dijelom programa. Cijelo jutro provest će obrađujući fotografije i odabirući najbolje kako bi se u što boljem svjetlu predstavili stručnom žiriju u sastavu Lili Zaneta, Dinko Neskusil i Denis Stošić. U 21h u atriju Veleučilišta u Karlovcu očekuje nas svečana dodjela nagrada i proglašenje najboljih mladih fotografa sedmog izdanja Foto dana mladih, uz bogat umjetnički program. Svečana dodjela nagrada otvorena je za svu zainteresiranu javnost.