Sudionici Foto dana mladih uspješno izvršili prve fotografske zadatke / Jinx:U Karlovac ćemo se uvijek rado vratiti!

Koncert s najljepšim pogledom na grad oduševio je i bendove i publiku! Spoj prekrasnog ambijenta i vrhunske glazbe nadmašio je sva očekivanja, a Stari grad Dubovac zasvijetlio je dosad najvećim sjajem!

Sudionici 7. Foto dana mladih suočili su se sa svojim prvim fotografskim zadatkom – reklamnom fotografijom. Njihov je raspored, uz natjecanje, obuhvaćao i predavanje Sanje Zanki Kako organizirati festival za mlade –  nekad i danas (Case study: Filmska revija mladeži i Four River Film Festival)“ te otvorenje izložbe Anne Eerdman i studenata Akademije dramske umjetnosti, nekadašnjih sudionika Foto dana mladih.

 

Dosad neviđeni glazbeni spektakl na jednoj od najljepših lokacija u Karlovcu oduševio je sve prisutne! Druga večer PickUp Music Festivala začarala je i bendove i publiku te pokazala Stari grad Dubovac u punom sjaju! Koncert s pogledom na cijeli grad nikoga nije ostavio ravnodušnim. „Ovo je jedna od boljih atmosfera koju smo doživjeli na koncertima u poslijednje vrijeme, a zbog ovog prekrasnog dvorca sve je još čarobnije! Uvijek ćemo se rado vratiti svirati u Karlovac!“, izjavila je Yaya nakon sinoćnjeg nastupa.

Večer je započela odličnim koncertom zagrebačkog 4Heada koji su rasplesali publiku, a ujedno iskoristili predivan ambijent kako bi snimili svoj novi glazbeni spot! Sve su fotoaparatima pratilli i sudionici radionice DSLR snimanja kojima je mentorica radionice upravo Dinka Radonić, akademska snimateljica i vokal grupe 4Head! Izniman spoj glazbe, fotografije i audiovizualne umjetnosti! Nakon nastupa 4Heada, poubliku je zagrijao riječki funk/rock bend Silk Milk, a izvrsni Ogenj iz Koprivnice bio je prava uvertira za veliki nastup Jinxa! Po prvi put u njihovoj dvadesetogodišnjoj karijeri, Karlovac je imao prilike ugostiti popularne Jinxe i oduševljenja nije nedostajalo!  Uglas pjevajući hitove Jinxa, publika je pripremila najbolju dobrodošlicu bendu. „Karlovčani imaju samo jednu domaću zadaću: naučiti tekstove novih pjesama! Puno su pjevali s nama, bili su izvrsna publika!“, osvrnula se Yaya. Nakon Jinxa nastupio je Double D acoustics koji je publiku na Starom gradu zadržao do jutarnjih sati.

Još jedno izvrsno izdanje PickUp Music festivala održano je zahvaljujući udruzi Izvan fokusa, a organizatori su najavili i još zanimljivih glazbenih i umjetničkih sadržaja u Karlovcu do kraja godine. „Naš glavni cilj je u Karlovac dovesti vrhunsku produkciju i Karlovčanima omogućiti najbolji doživljaj glazbe uživo. PickUp Music festival odlična je prilika da na pozornici zasviraju mlađi bendovi koji tek stvaraju svoj glazbeni put, uz popularne i već afirmirane glazbenike.“, izjavio je predsjednik udruge Izvan fokusa, Filip Trezner.

Natjecatelji 7. Foto dana mladih okušali su se u prvoj kategoriji za fotografiranje: Reklamnoj fotografiji. Cilj zadatka, koji nije nimalo jednostavan, jest upoznati mlade fotografe sa načinima prezentacije pojedinih brendova u marketinške svrhe. Proizvode za fotografiranje ustupila je Cedevita, a na njima je bilo osmisliti najbolji način prezentacije.

Osim fotografskih zadataka, održano je i prvo predavanje. Voditeljica revijskih i obrazovnih programa u Hrvatskom filmskom savezu Sanja Zanki za sudionike foto dana mladih pripremila je predavanje Kako organizirati festival za mlade –  nekad i danas (Case study: Filmska revija mladeži i Four River Film Festival)“ kako bi mlade fotografe inspirirala i motivirala da za svoje vršnjake mogu organizirati razne sadržaje i kako bi ih upoznala sa osnovama produkcije i organizacije festivala.

U sklopu festivala, otvorene su i dvije izložbe. Izložba studenata Akademije dramske umjetnosti Lili Zanete, Hannah Šoprek, Luke Dubroje i Sare Filipe Delić otvorena je u galeriji Zilik. Svi oni su svoje prve fotografske korake napravili upravo na Foto danima mladih, a potom se i odlučili usmjeriti na profesionalno bavljenje fotografijom. „Prije sudjelovanja na Foto danima mladih fotografirala sam samo po osjećaju. Tek sam na Foto danima mladih naučila osnove fotografske tehnike i kako koristiti postavke na fotoaparatu. Foto dani mladih bili su presudni i za moj upis na Akademiju. Lijepo se vratiti i inspirirati mlade kolege da se usavrše u fotografiranju.“, izjavila je Sara Filipa Delić, prošlogodišnja pobjednica Foto dana mladih. U Gradskom muzeju Karlovac otvorena je izložba Anne Eerdman „Struggles of being a woman“. Serijom autoportreta mlada nizozemska umjetnica željela je pokazati svakodnevne bitke i probleme žena na humorističan način. „Sudjelovanje na Foto danima mladih osvojila sam na foto natjecanju u Nizozemskoj kojeg je organizirao Studio15. Presretna sam što imam prilike biti u Hrvatskoj s ovim divnim mladim ljudima!“, rekla je Anne Eerdmann.