Photolab

Ovogodišnji Laboratorijski dio programa Foto dana mladih će osim uvodnih predavanja za svaku pojedinu natjecateljsku kategoriju sadržavati i brojna predavanja te radionice i debate stručnjaka u fotografiji.

Već prvi dan festivala natjecatelje čeka predavanje o fotografiranju na Foto danima, odnosno što činiti, što ne te kako najbolje iskoristiti vrijeme za fotografiranje pojedinih kategorija. Isti dan također počinje i odvojen program DSLR radionice koju predvodi Dinka Radonić gdje će sudionici učiti kako snimati s DSLR fotoaparatima, odnosno kako izvuči najviše od fotoaparata koji svakom godinom imaju sve naprednije mogućnosti za snimanje. Tijekom radionice čeka ih biranje lokacije za snimanje, kako koncipirati završni film, kako snimati imajući na umu završni proizvod te naravno i sama montaža.

Drugi dan ujutro natjecatelji dolaze na uvodno predavanje o fotografiranju reklamne fotografije, popodne predavanje o organiziranju festivala za mlade, dok se u isto vrijeme odvija i DSLR radionica. Treći dan se ujutro održava uvodno predavanje o fotografiranju turističke fotografije, popodne ih čeka predavanje Gorana Vrakele o fotografiranju događaja, a DSLR radionica počinje s praktičnim dijelom. Četvrti dan je uvodno predavanje o fotografiranju umjetničke fotografije gdje će sudionici imati najveću slobodu u kreiranju fotografija. Pravila u umjetničkoj kategoriji gotovo da i nema, a jedino im je zadana apstraktna tema. Ujutro se DSLR radionica nastavlja, a popodne sudionike čeka debata koju moderira Boško Picula. Zadnji dan natjecatelji od jutra obrađuju fotografije, a DSLR radionica privodi se kraju. Popodne će obilježiti još predavanja neposredno nakon što sudionici moraju predati svoje fotografije, a navečer se održava velika ceremonija zatvaranja i proglašenja pobjednika 7. po redu Foto dana mladih!