Foto dani mladih: najviše ćemo pamtiti uspomene iz Karlovca!

Uz crveni tepih i svečanu ceremoniju u atriju Veleučilišta u Karlovcu dodijeljene su nagrade najboljim mladim fotografima. Najboljom autoricom Foto dana mladih i pobjednicom u kategoriji Reklamne fotografije proglašena je osiječanka Ines Grahovac. Pobjedu u kategoriji Turističke fotografije odnio je sudionik iz Srbije Lazar Katančević, a u kategoriji Umjetničke fotografije, mlada španjolka Leonor Laura Racal Rodriguez. Prvi međunarodni Foto dani mladih podigli su ljestvicu u organizaciji i  najavili još bolje i veće sljedeće izdanje!

Atrij Veleučilišta u Karlovcu blistao je sinoć na svečanoj dodjeli nagrada 7. Foto dana mladih. Uz mnoštvo mladih karlovačkih glazbenika, crveni tepih i puno smijeha proglašeni su pobjednici Foto dana mladih. Pobjedu u kategoriji Reklamna fotografija, kao i nagradu za najboljeg autora Foto dana mladih, odnijela je osiječanka Ines Grahovac. „Želim se zahvalili svima koji su mi to omogućili, jer da nije ovog projekta i ovako divnih organizatora, bila bih siromašnija za jedno važno iskustvo. Uzbuđena sam, ne znam točno što da kažem jer su me preplavile emocije, ali htjela bi istaknuti da su Foto dani mladih najbolje mjesto za svakog mladog fotografa!“, rekla je Ines Grahovac. Najboljom turističkom fotografijom proglašena je fotografija sudionika iz Srbije, Lazara Katančevića. „Ovo mi je već druga godina ovdije i dolazit ću do kad god budem mogao! Obožavam ovo mjesto! Da se ovaj festival preseli u bilo koji drugi grad, izgubio bi taj poseban duh koji sad ima.“, izjavio je Lazar Katančević. Pobjednicom u kategoriji Umjetničke fotografije prolašena je mlada španjolka Leonor Laura Racal Rodriguez. „Moram priznati da sam razmišljala kako bih se trebala prestati baviti fotografijom, ali ovaj projekt i ova nagrada sada su me u potpunosti razuvjerili! Karlovac mi je prekrasan i nosim ga u srcu, a najljepša uspomena s ovih Foto dana mladih su definitivno prijateljstva i druženja sa sudionicima s kojima dijelim zajedničku ljubav prema fotografiji.“, izjavila je Leonor nakon dodjele nagrada.

Žiri u sastavu Lili Zaneta, Denis Stošić i Dinko Neskusil nije imao nimalo lak zadatak jer se uvođenjem međunarodne dimenzije u festival povećala kvaliteta fotografija, ali i konkurencija je postala veća. „Vaše fotografije su me inspirirale i dokazale da dolazi jedna sjajna generacija mladih fotografa i umjetnika. Uživao sam gledajući vaše radove.“, obratio se sudionicima član žirija Denis Stošić.

Nakon 5 dana Foto dana mladih sa čak 8 izložbi, 3 predavanja i debatom, 2 glazbene večeri uz PickUp Music Festival i Filmski Attachment, može se reći da je festival za mlade fotografe i ove godine ugodno iznenadio i sudionike i Karlovčane. „Produkcijska razina festivala ove je godine bila najbolja do sad i ideja nam je samo rasti u programima i u kvaliteti. Najviše se moram zahvaliti timu koji na ovom projektu volontira i nesebično poklanja svoje vrijeme i entuzijazam da se Foto dani mladih održe. Sljedeće godine možete očekivati još bolji festival, još više programa i još bolju razinu produkcije.“, izjavio je direktor festivala Filip Trezner.