Bogat izložbeni i edukativni program 7. Foto danima mladih

Ovogodišnje izdanje Foto dana mladih Karlovčanima poklanja čak osam atraktivnih izložbi fotografija i zanimljiv edukativni program. Od 08. do 15. kolovoza posjetitelji će moći uživati u besplatnim izložbama koje će biti postavljene na Šetalištu dr. Franje Tuđmana i Starom gradu Dubovcu, u Gradskom muzeju Karlovac i Galeriji ZILIK. Istaknuti fotograf francuskog podrijetla, Julien Duval, na Starom gradu Dubovcu izložit će najnovije autorske radove, u Gradskom muzeju Karlovac bit će postavljena izložba Anne Eerdman, u Aquatici će se moći pogledati izložba Dinka Neskusila s fotkama iz čak 1930-ih godina, na Promenadi će svoje radove izložiti francuski fotograf Théo Millet Ursin, a u galeriji Zilik svoje radove izložit će nekadašnji sudionici Foto dana mladih, a danas studenti Odsjeka snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Edukativni program sastojat će se od nekoliko zanimljivih predavanja i debate koju će moderirati ugledni filmski kritičar Boško Picula.

Uoči Foto dana mladih, na Starom gradu Dubovcu 08.08. bit će otvorena izložba Vision of Sounds istaknutog fotografa francuskog podrijetla Juliena Duvala. Radi se o retrospektivi fotografija nastalih tijekom poslijednje četiri godine. Od ljepota Hrvatske pa sve do velikih europskih festivala, sve fotografije imaju osnovni motiv: trenutak odnosno emociju inspiriranu glazbom. Julien Duval rođen je u Francuskoj 1984. Svoje fotografsko putovanje započeo je 2010. nakon što je diplomirao geografiju i odlučio promijeniti svoju profesionalnu karijeru. Radio je kao službeni fotograf brojnih festivala kao što su Tomorrowland (Belgija), Ultra Europe (Hrvatska), World Club Dome (Njemačka, Južna Koreja), INmusic (Hrvatska), Bestival (Engleska)…

Od 10.08. na Šetalištu dr. Franje Tuđmana bit će postavljeno nekoliko izložbi kojima Foto dani mladih žele umjetnost fotografije iz galerija dovesti na gradske ulice i svim sugrađanima omogućiti jedinstven doživljaj fotografije u noćnom okruženju. Riječ je o četiri izložbe koje će biti postavljene duž Promenade: „City lights“ mladog umjetnika Thea Millet Ursina kojom slavi gradove diljem Europe uključujući i Karlovac, izložba „Zvuk“ nastala u sklopu festivala Artika, Najbolji radovi proteklih sedam godina Foto dana mladih te izložba Foto dani mladih 2016.

U Galeriji Zilik 11. kolovoza u 12:30h otvorena će biti ‘’Izložba fotografija studenata Akademije dramske umjetnosti’’. Četvero studenata Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu koji su sudjelovali na Foto danima mladih proteklih godina izložit će svoje najnovije radove. Među mladim umjetnicima nalaze se 3 bivše pobjednice Foto dana mladih – Lili Zaneta, Hanah Šoprek i Sara Filipa Delić koje su upravo nakon sudjelovanja na Foto danima mladih upisale Odsjek snimanja na Akademiji dramske umjetnosti.

Zanimljivu izložbu fotografija u Gradski muzej Karlovac donosi i mlada nizozemska umjetnica Anne Eerdman, koja je u svojim radovima obradila zanimljivu temu „Struggles of being a woman“. Riječ je o seriji autoportreta koji prikazuju svakodnevne izazove svake žene, prožeta je humorom i fotografirana zanimljivim fisheye objektivom. Otvorenje izložbe bit će 11. kolovoza u 17:00h.

U sklopu festivala, već je moguće razgledati izložbu Dinka Neskusila „Ljeto na Korani“. Izložba koja prikazuje karlovačke ljepotice u kupaćim kostimima po posljednjoj modi na Foginovom kupalištu iz doba charlestona i tanga, duh i svjetonazor građanskog Karlovca u ljetnim mjesecima 1930.-tih godina pa sve do početka Drugog svjetskog rata postavljena je u Aquatici – Slatkovodnom akvariju Karlovac.

Edukativni program Foto dana mladih i ove godine sastoji se od nekoliko zanimljivih predavanja i debate. 11. kolovoza u Festivalskom centru u 16:00h predavanje «Kako organizirati festival za mlade nekad i danas (Case study: Filmska revija mladeži i Four River Film Festival)» održat će Sanja Zanki, bivša predsjednica Kinokluba Karlovac, a danas zaposlenica Hrvatskog filmskog saveza. U Festivalskom centru 12. kolovoza u 16:00h, predavanje „Event fotografija“ održat će Goran Vrakela, glavni urednik DigitalFoto magazina. U Festivalskom centru 13. kolovoza u 15:00h bit će održana debata „Koliko Instagram i društvene mreže umanjuju ujetničku vrijednost fotografije?“ koju će moderirati ugledni filmski kritičar Boško Picula. Sve veća popularnost društvenih mreža rezultirala je i velikim brojem fotografija koje se svakodnevno objavljuju na istima. Koliko popularnost na Instagramu i Snapchatu može biti mjerilo dobre umjetničke fotografije i može li fotografija mobitelom imati jednaku umjetničku vrijednost kao fotografija napravljena profesionalnim fotoaparatom? Na ta pitanja odgovarat će prvenstveno sudionici Foto dana mladih, ali svi edukativni i izložbeni programi otvoreni su i besplatni za svu zainteresiranu javnost. Posljednji dan festivala, 14. kolovoza u Festivalskom centru u 13:30h Boris Štromar održat će predavanje „Astrofotografija“ kako bi mlade fotografe zainteresirao za fotografiranje noćnog zvjezdanog neba.